LED preporuke za rasvjetu doma

Kada je riječ o osvjetljavanju vašeg doma LED rasvjetom, potrebno je razumijevanje osnovnih pojmova, kako bi odabir odgovarao zahtjevima pojedine prostorije. Svaka prostorija ispunjava određenu ulogu, djelujući kao vlastiti “ekosustav” u kojem se odvijaju različite životne aktivnosti i interakcije.
S time u vidu, svaka soba zahtijeva specifično osvjetljenje kako bi mogla učinkovito ispunjavati svoju ulogu, ali i ispunjavati uvjete dizajna interijera.

Jeste li znali da žarulje koje emitiraju plave svjetlosne valove potiču serotonin, koji nam pomaže da ostanemo budni i fokusirani? S druge strane, žarulje koje ne proizvode te valove, omogućuju našem mozgu da proizvede melatonin koji nas čini opuštenim, uspavanim i spremnim za laku noć.
U većini slučajeva poželjno je slojevito osvjetljenje, gdje se funkcije pojedinih izvora svjetlosti nadograđuju te uz estetiku postižu i funkcionalnost.

DNEVNA SOBA

U najprometnijoj sobi svakog doma, posebno je istaknuta potreba za kombiniranim osvjetljenjem. Samo jedna svjetiljka na sredini sobe, stvar je prošlosti. Poigrajte se svjetlima i razmislite o osvjetljenju pravovremeno te planirajte ugradne svjetiljke.

Fokusirano osvjetljenje usmjerite na dekoracije ili slike na zidu te za smanjenje odsjaja na televizoru. Dekorativne svjetiljke uskladite na način da ne stvaraju jak odsjaj ili sjenu. Svjetiljke sa svojstvom dimabilnosti vrlo su praktične za prostorije u kojima najčešće boravite te ih svakako preporučujemo.

Preporučena razina osvjetljenja: 1,500 do 3,000 Lumena
Preporučena boja temperature: topla bijela boja – 2200 do 3000K
Preporučene svjetiljke:

KUHINJA

Najčešće kuhinja funkcionira i kao radni prostor. Većina ljudi počinje jutro pripremom preferiranog “eliksira za buđenje”,  a popodne pripremom hrane i spremanjem. Večer u kuhinji nerijetko služi i za druženje. Osnovna raspodjela osvjetljenja za kuhinju se može sastojati od:

Središnjeg osvjetljenja na stropu 

Osvjetljenja za radne površine kuhinje

Ambijentalnog osvjetljenja 

Preporučena razina osvjetljenja: 4,000 do 8,000 Lumena
Preporučena boja temperature: neutralna bijela boja – 2700 do 5000K

SPAVAĆA SOBA

U spavaćoj sobi osnova je stvoriti mirnu i opuštajuću atmosferu te se preporučuje izbjegavanje plavih svjetlosnih valova. To će pomoći vašem bioritmu da razlikuje prirodno od umjetnog osvjetljenja i osigurati nesmetanu proizvodnju melatonina za ugodan san. Dimabilno svjetlo i potenciometar ovdje mogu igrati bitnu ulogu, jer vam pružaju razinu kontrole putem koje možete postići idealnu količinu osvjetljenja za bilo koju aktivnost.

Preporučena razina osvjetljenja: 1,500 do 4,000 Lumena
Preporučena boja temperature: topla bijela boja – 2700 do 3000K
Preporučene svjetiljke:

KUPAONICA

Mnogi će se složiti – kupaonica “pojede” većinu investicije pri renovaciji. Za projektiranje rasvjete svakako preporučujemo savjet stručnjaka. Šteta je ne iskoristiti dostupnu tehnologiju, koja danas omogućuje nevjerojatnu funkcionalnost i dizajn uz visoku IP zaštitu pogodnu za montažu u kupaonicama. 

Preporučena razina osvjetljenja: 4,000 do 8000 Lumena
Preporučena boja temperature: neutralna bijela boja – 3000 do 5000K
Preporučene svjetiljke

OSTALE PROSTORIJE U DOMU

Hodnici i stepenice

Ove prostore vašeg doma možete učiniti još ugodnijima uz pametnu strategiju osvjetljenja. Izdvajamo svjetiljke za upotrebu u hodnicima te bočne svjetiljke kao optimalan izbor za stepeništa. Ovdje je preporuka srednja razina osvjetljenja.

Preporučene svjetiljke:

Vanjski prostori 

Prilikom planiranja rasvjete okućnice, terase i vrtova, preporučujemo odabir izdržljivijih svjetiljki s obzirom na potencijalnu izloženost elementima uz prikladnu IP zaštitu. Savjete za vanjsku rasvjetu smo pokrili u prijašnjem blogu kojeg možete pročitati ovdje

Garaža

Svaka prostorija ima jedinstvene rasvjetne zahtjeve koje lako možete ispuniti pravovremenim planiranjem. Uz štedljivu LED rasvjetu, funkcionalnost i sigurnost povećajte uz široku ponudu uređaja za pametno stanovanje.
Dostava za narudžbe veće od 300 kn je besplatna i dolazi uz 2 godine garancije.
Sve proizvode možete detaljnije pregledati i naručiti putem našeg webshopa.