Teorija LED rasvjete

Donosimo vam sažetak osnovnih pojmova i obilježja koje je potrebno poznavati prije početka primjene LED rasvjete.

Boja svjetlosti izuzetno je važna!

Svaka žarulja isijava svjetlost određene boje. Boja svjetlosti, tj. CCT (Correlated Color Temperature), naziv je kojim se označava ta boja. Ona se izražava u Kelvinima (K), a dijeli se u tri skupine.

  1. Topla boja dolazi u rasponu od 2000 do 3500 K i preporučljiva je za korištenje u kućanstvu. Žarulje u tom rasponu topline svjetlosti koriste se u prostorijama niže razine osvjetljenja jer se ugodnije osjećamo uz toplu svjetlost. 
  2. Neutralna boja dolazi u rasponu od 3700 do 4500 K i preporučljiva je za korištenje u uredima i ostalim radnim i poslovnim, kao i prodajnim prostorima. Žarulje u ovom rasponu koriste se u prostorijama više razine osvijetljenosti gdje nam više odgovara hladnija svjetlost koja pomaže održati budnost i koncentraciju. Hladna boja svjetlosti najbliža je dnevnom svjetlu, pa se takve žarulje koriste i u stolnim svjetiljkama koje su pogodne za čitanje. 4000 K je primjereno čak i za kuhinju ili garažu, gdje nam treba više svjetla, a odgovara i za vanjsku primjenu na terasi, balkonu, dvorištu…
  3. Hladna boja u rasponu od 5000 K na više, koja se koristi u industriji i vanjskoj rasvjeti daje najveću količinu svjetlosti. 

Dimabilnost – svojstvo koje običnu žarulju pretvara u multifunkcionalnu!

Dimabilnost je mogućnost prigušivanja svjetlosti žarulje na određeni intenzitet svjetlosti koji želimo. Dolazi od engleske riječi “dimming” što znači prigušivati, a regulira se preko potenciometra ili “dimera”. Dimabilne žarulje stvaraju mogućnost prilagođavanja razine svjetlosti koja odgovara željenoj potrebi ili situaciji.

Watt – bitna stavka, ali ne na način na koji mislite…

Oznaka W koja se nalazi na žaruljama kratica je od Watt, a službena je jedinica za snagu. 

S tradicionalnim žaruljama sa žarnom niti, više Watta znači više svjetlosti. No, kod LED žarulja slučaj nije isti. Za jačinu svjetlosti treba gledati lumene, jer su LED žarulje puno štedljivije od klasičnih. 

Bitno je znati koji navoj grla odgovara potrebama svjetiljke…

Osim po navedenim karakteristikama, LED žarulje razlikujemo i po grlu. Grlo žarulje je dio koji se spaja s bazom rasvjetnog tijela na koje se stavlja žarulja, a dovodi električnu energiju u žarulju. Dolaze u više oblika i veličina pa je važno znati koje grlo zahtijeva određeno rasvjetno tijelo.

Neke LED žarulje su se “prilagodile” izgledu starih žarulja tako da je grlo ostalo jednako i nije potrebno mijenjati cijelo rasvjetno tijelo ili bazu. Takva grla nalikuju navojima, kao što su ih imale i stare nitne žarulje. 

Naravno, to nisu jedina grla koja postoje. Zato je na svakoj žarulji istaknuta vrsta grla kako ne bi došlo do zabune. U našoj ponudi žarulje možete filtrirati te birati između onih s točno odgovarajućim grlom za vaše rasvjetno tijelo.

led žaruljice

Što je lumen – važno obilježje LED rasvjete?

Kada se kupuje LED  žarulja potrebno je obratiti pozornost i na broj lumena koji piše na ambalaži. U lumenima se mjeri jačina svjetlosti, tj. što je broj lumena veći to je veća količina svjetlosti.

Pri mjerenju količine svjetlosti dolazimo i do pojma Kandela, koji predstavlja jačinu emitirane svjetlosti u određenom kutu gledanja.

Što označava Volt?

Volt je jedinica za napon struje, a označava napon koji je potreban da bi žarulja mogla raditi. LED rasvjeta u svom tijelu sadrži elektroniku koja pretvara struju na voltažu koja je njima potrebna. 

Zašto izabrati LED trake?

LED trake su lagane fleksibilne trake s diodama koje možete staviti gotovo svuda. Ovisno o traci, mogu se mijenjati toplina boje svjetla, same boje svjetla (bijelo ili u bojama), jačinu svjetla i prigušenost, a neke čak omogućavaju i treperenje.

U našoj ponudi LED trake se prodaju po metru, što olakšava dizajniranje. Ovisno o gustoći dioda po metru, možete dobiti ujednačeniju liniju svjetla ili isprekidanu, koja ovisi o razmaku između samih dioda.

Sve ove opcije pomogle su da LED trake postanu jedan od najtraženijih i najpopularnijih elemenata LED rasvjete. LED trake su savršeni način na koji možete neobično, a elegantno, poboljšati osvjetljenje prostora, bilo da se radi o klasičnom osvjetljenju kuhinjskih ormarića ili ambijentalnom osvjetljenju rubova poda, stepenica ili ormara.

Što su LED profili?

LED profili su, jednostavno rečeno, “držači” za LED trake. U našoj ponudi postoje kutni, ugradni i nadgradni profili pomoću kojih svjetlom možete ukrasiti koji god dio prostora poželite. LED profile preporučljivo je koristiti za svaku led traku jačine preko 4,8 wata. Razlog tome je što led trake trebaju hlađenje. Profili će omogućiti potpunu fukncionalnost led trake i produljiti im vijek trajanja. 

Za profile postoje i posebni difuzori koji mijenjaju način na koji LED traka odašilje svjetlo, a u našoj ponudi možete pronaći prozirne, mat zamućene i mliječno zamućene. Za svaki profil postoji i kraj za zatvaranje profila bez i s rupom.

Svi ovi profili nude beskonačne mogućnosti dizajniranja i osvjetljavanja interijera.

Provjerite ponudu našeg webshopa i osvijetlite svoju okolinu modernom, zdravom i maksimalno štedljivom rasvjetom – LED RASVJETOM