Vanjska rasvjeta

Preporuke za osvjetljenje vrta

Rasvjeta za vrt ima veliku ulogu u estetskom doživljaju prostora tijekom večernjih sati. Staze i druge betonske površine u vrtu najčešće se osvjetljuju uz dekorativnu rasvjetu koja je neupadljiva, postavljanjem blizu tla. Ovisno o planu i veličini vrta, ali i vrtnih elemenata, preporučljiv je razmak između svjetiljki od tri do pet metara ovisno o jačini.

Za većinu rasvjete potrebno unaprijed isplanirati napajanje električnom energijom te pravilo ukopati kablove u zemlju na određenoj dubini i u skladu s preporukama za vanjsku upotrebu, kako bi bili zaštićeni od vlage i drugih vremenskih utjecaja tijekom cijele godine.

Kada određeni dio želimo dodatno istaknuti najbolje je koristiti LED reflektore, oni daju ujednačenu jaku svjetlost na istaknuti dio. 

Zidna rasvjeta

Zidna rasvjeta ima višenamjensku upotrebu u eksterijeru. Uglavnom se koristi kao glavni ili dopunski izvor svjetla na vanjskim zidovima te ima estetsku i praktičnu primjenu. 

Zidna rasvjeta se koristi ovisno o usmjerenju svjetlosti. Zidne lampe, koje usmjeravaju svjetlo prema gore, služe za osvjetljavanje zidova i vizualni dojam veće površine. Rasvjeta koja se koristi u ove namjene uglavnom nema prejako svjetlo i služi za dekoraciju vanjskog prostora i stvaranje ugođaja i toplog ambijenta.

IP zaštita

Ova skraćenica vodi porijeklo od engleske riječi International Protection i predstavlja standardiziran način označavanja stupnja zaštite od ulaska krutih dijelova i tekućina u elektronske uređaje. Ovaj način označavanja predstavlja svjetski priznatu skalu razine otpornosti.

IP oznaka sastoji se od dvije znamenke nakon oznake IP gdje prva znamenka označava stupanj zaštite od krutih tvari i prašine, a druga znamenka stupanj zaštite od vlage i vode.

Brojevi kojima se označavaju rasvjetna tijela u našoj ponudi uglavnom imaju oznake:

IP20, IP33, IP40, IP54, IP55, IP65 i IP67.

IP20 – kućna rasvjetna tijela, prvi broj označava zaštitu od ulaska krutog tijela s promjerom većim od 12 mm, dok broj 0 znači da ne postoji zaštita od vlage i vode.

IP33 – zaštita od ulaska krutog tijela s promjerom većim od 2.5 mm i zaštita od padalina koje padaju pod kutem do 60 stupnjeva. Koriste se za mjesta izložena kiši, ali bez direktnog prskanja.

IP40 – zaštita od ulaska krutog tijela s promjerom većim od 1 mm, bez zaštite od vlage i vode

IP54 – najčešća oznaka za vanjsku rasvjetu i pruža zaštitu od prskanja vodom iz svih smjerova – lagano prskanje iz mlaznice

IP55 – u usporedbi s IP54 pruža veći stupanj zaštite od prskanja i štiti od jačih prskanja iz mlaznica

IP65 – označava vodonepropusnost i dozvoljava dodir rasvjetnog tijela sa snažnim mlazom vode iz bilo kojeg smjera

IP67 – označava rasvjetu koja se može koristiti na mjestima koja su često mokra i štiti od kratkotrajnog uranjanja u vodu do dubine od 50cm – uglavnom se koristi za rasvjetu pored bazena.