Planiranje rasvjete za kućni ured

Ova turbulentna godina, karakterizirana je promjenama našeg načina života. Izjava “novo” normalno, podjednako je zastupljena u medijima, kao i uzrok svih ovih promjena. Jedna od stavki koje smo primijetili u našem poslovanju jest porast upita i kupnje LED rasvjete za rad od kuće.

Brojni poslodavci omogućuju rad na daljinu (remote), a zaposlenici montiraju ili improviziraju kućne urede kako bi osigurali adekvatne radne uvjete. Kao mjesto gdje provedemo u prosjeku 8 sati dnevno, potrebno je stvoriti produktivno radno okruženje, a pri tome osvjetljenje igra veliku ulogu.

Kako biste lakše navigirali morem LED ponuda morate zapamtiti tri čimbenika: kombinirano osvjetljenje, jačina svjetlosti i boja svjetlosti.

Kombinirano osvjetljenje

Kada planiramo osvjetljenje kućnog ureda, moramo se pobrinuti da svjetlina poboljšava produktivnost unutar prostorije vašeg ureda. Pri nedostatku prirodne svjetlosti, umjetno osvjetljenje postaje još važnije i tu nastupa kombinirano osvjetljenje.
Savjetujemo izbjegavati jedan izvor osvjetljenja (najčešće u sredini) prostorije.

Kombinirano osvjetljenje nadograđuje funkcije različitih izvora svjetlosti, kako bi se postiglo rješenje cijelog kućnog ureda. Radi lakšeg razumijevanja, svjetiljke se mogu podijeliti na: fokusirane, ambijentalne i dekorativne. Jednostavno pravilo kojeg se možete držati je:

  • Središnje osvjetljenje kao primarni izvor svjetlosti.
  • Fokusirano osvjetljenje prema radnim površinama.
  • Dekorativno osvjetljenje koje će smanjiti odbljeske elektroničkih naprava i upotpuniti rasvjetu prostorije.

Jačina svjetlosti

Kod LED žarulja za mjerenje jačine svjetlosti koriste se lumeni, odnosno što je broj lumena veći to je veća količina svjetlosti. Lumeni pojedinih žarulja lako se mogu provjeriti na ambalaži proizvoda ili u opisu proizvoda pri kupovini putem web shopa.
Predlažemo da ukupan broj lumena za sve vaše žarulje u sklopu kombiniranog osvjetljenja spada u raspon od 3,000 do 6,000 lumena. Konačni cilj je osigurati produktivnost i olakšati opterećenje očiju koje su već pod pritiskom osvjetljenja elektroničkih naprava.

Boja svjetlosti

Posljednji čimbenik je boja svjetlosti. Pri izboru boje svjetlosti koristi se oznaka CCT (Correlated Color Temperature) koja se izražava u Kelvinima (K). Idealna boja svjetlosti za vaše kućne urede je neutralno bijela boja koja spada u raspon od 3700 do 4500 K. Čista bijela svjetlost je najsličnija prirodnoj i zahvaljujući tome povećava proizvodnju serotonina koji pomaže u održavanju fokusa i razine energije.

Za kraj sve što vam je ostalo upariti svjetiljku s pravilnom LED žaruljom, a za pomoć pri tome pročitajte naš blog: Kako odabrati LED žarulje?

Nadamo se da smo vas naoružali znanjem, a i motivacijom za određene preinake vašeg kućnog ureda. S obzirom da nam se bliže Božićne akcije iskoristite priliku i isplanirajte rasvjetu koja će poboljšati vašu radnu produktivnost uz pomoć našeg web shopa.