Kako odabrati LED žarulje?

Moderna, ekonomična i zaista štedljiva led rasvjeta i dalje obiluje mnogim nepoznanicama. 

Osnovne pojmove led rasvjete već smo objasnili u prijašnjem blogu, pa ako vas zanima što je to dimabilnost i lumen ili kako izabrati led žarulje prema boji svjetlosti, informirati se možete OVDJE.

Sada bismo vam pojasnili kako pronaći led žarulju prema namjeni ili koje su razlike led žarulja. Glavna karakteristika po kojoj razlikujemo led žarulje je grlo, odnosno navoj koji je važno poznavati kako biste pronašli odgovarajuću žarulju za bazu svjetiljke.

led-zaruljice

 

Prema tome razlikujemo: 

Žarulja E27

Ovo je žarulja klasičnog oblika, najsličnija standardnim halogenim žaruljama. Mi u LED rasvjeti ovakve žarulje zovemo kuglica i upotrebljavamo ih u raznim svjetiljkama. To su žarulje za dnevnu ili dječju sobu, za vanjski prostor i općenitu primjenu u kućanstvu.

Kombinirajte: led žarulje grlo E27 s novom vanjskom svjetiljkom

Žarulja E14

Žarulje E14 izgledom podsjećaju na svijeću ili kuglicu. To su žarulje užeg grla i koriste se u noćnim ormarićima i raznim lusterima.To su također žarulje za kućanstvo i raznu upotrebu u stanu ili kući. Kombinirajte: žarulje grlo e14 i svjetiljke grlo e14

Žarulja G13 ili T8

Pod oznakom izvora svjetlosti T8 ili G13 možete pronaći led cijevi kao i pripadajuće široke svjetiljke. Ovakvi izvori svjetlosti idu u armature, koriste se za osvjetljavanje pogona, skladišta, garaža, radionica i slično.

Žarulja G4

Tzv. ubodne žarulje, specifičnog navoja. Idu na 12V i uglavnom se koriste u dekorativnoj rasvjeti, npr. zvjezdano nebo ili u raznim svjetiljkama. U ponudi imamo žarulju g4 od 2,5W.

Žarulja G9

Ovo su žarulje za visilice, kupaonske ormariće, razne elemente i lustere. Ukoliko tražite žarulje za restoran, uredski ili životni prostor, žarulje g9 dugovječan su izbor.

Kombinirajte žarulje g9 i svjetiljke g9.

Žarulja GU10 i žarulja G5,3

Grlo gu10 i G5,3 odnosi se na usmjereno svjetlo, tzv. reflektorske žarulje. Upotrebljavaju se u raznim svjetiljkama i popularan su izbor rasvjete za kućanstvo kao i rasvjete za terase i okućnice. Kombinirajte žarulje gu10 i G5,3 s vanjskim ili unutarnjim svjetiljkama.

Usporedba klasične i led žarulje

Kako bismo napravili usporedbu klasičnih i led žarulja, uzeli smo za primjer jednog od proizvođača, čije žarulje možete pronaći u našem web shopu (Luxram žarulje). Vataže i lumeni, ovisit će, naravno, o proizvođačima izvora svjetlosti. 

Želite li smanjiti potrošnju električne energije, led rasvjeta je najbolji izbor. Tako ćete u zamjenu za klasične žarulje sa žarnom niti izabrati:

  • klasične žarulje od 25W zamijenit će led žarulje od 3W odnosno 250 lumena (grlo E14 i E27)
  • 40 W zamijenit će led žarulje od 5W i 6W, odnosno 470 lm (grlo E14 i E27)
  • 60W zamijenit će led žarulje od 7W, odnosno 550 lm (grlo E14 i E27)
  • 60W zamjenjuju i led žarulje od 8,5W odnosno 806 lm (grlo E27)
  • 75W uspoređuje se s led žaruljama od 11W, 1055 lm (grlo E27) te
  • 100W usporedno s led žaruljama od 16W, 1521 lm (grlo E27)

Jesu li LED žarulje štetne za upotrebu?

Javnost još nije dovoljno upoznata sa svim specifikacijama led izvora svjetlosti. Vrlo je važno znati odabrati pravu led žarulju ovisno o prostoriji koju želite osvijetliti. Naravno, za spavaću i dnevnu sobu nećemo odabrati žarulje koje služe za osvjetljavanje izloga ili garaže. I tu zapravo leži jedini izazov s led rasvjetom! Više o sigurnosti led rasvjete pisali smo OVDJE.

Upoznajte se sa štedljivim i ekološki osvijetljenim područjem led rasvjete kroz naše ostale blogove.