Kako boja svjetlosti utječe na naše raspoloženje?

Da bismo se ugodno osjećali u prostoru u kojem boravimo potrebno je pažnju obratiti na boju svjetlosti koju stvara rasvjeta svakog pojedinačnog prostora. Svaka žarulja stvara svjetlost određene boje koja je obično naznačena na pakiranju. No, što boja svjetlosti zapravo znači?

Izraz iza kojeg se navodi boja svjetlosti označen je kraticom CCT (Correlated Color Temperature), a izražava se u kelvinima (K).

O ostalim karakteristikama, vrlo važnim za pravilan odabir žarulje, pisali smo u prethodnom blogu, kojeg svakako preporučujemo, kako ne biste imali dodatne troškove zbog pogrešnog odabira žarulja.

Raspon kelvina u kojem određujemo boju svjetlosti dijeli se u tri skupine:

 

Topla bijela boja svjetlosti (od 2000 do 3500 K)

Ova je svjetlost preporučljiva za korištenje u kućanstvu. Svjetlost koju daju žarulje u ovom rasponu ima blago žutu boju.

Žarulje u tom rasponu topline svjetlosti koriste se u prostorijama niže razine osvjetljenja jer se ugodnije osjećamo uz toplu svjetlost koja je blaga i opuštajuća za oči. Ova svjetlost potiče ugodno i pozitivno raspoloženje pa se uvijek koristi u masažnim salonima, wellness centrima i slično, a pogodna je, primjerice, i za dnevni boravak ili spavaću sobu, u kojima boravimo kad se opuštamo.

Neutralna bijela boja svjetlosti (od 3700 do 4500 K)

Ova je svjetlost preporučljiva za korištenje u uredima i ostalim radnim i poslovnim, kao i prodajnim prostorima. Svjetlost koju daju žarulje u ovom rasponu ima čisto bijelu boju.

Žarulje u ovom rasponu koriste se u prostorijama više razine osvijetljenosti gdje nam pomažu održati budnost i koncentraciju te potiču veselo i živahno raspoloženje. Ova svjetlost ne umara oči, pogodna je za trgovine, bolnice, uredske i poslovne prostore, restorane i čekaonice, ali i za vanjsku primjenu na terasama, balkonima i dvorištu. 4000 K je primjereno čak i za kuhinju ili garažu, gdje nam treba više svjetla za detaljniji rad.

Hladna bijela boja svjetlosti (od 5000 K na više)

Ova se svjetlost koristi u industriji i vanjskoj rasvjeti, a daje najveću količinu svjetlosti. Svjetlost koju daju žarulje u ovom rasponu ima bijelu boju koja, o što se više kelvina radi, poprima plavkaste nijanse.

Hladna boja svjetlosti najbliža je dnevnom svjetlu, pa se takve žarulje koriste i u stolnim svjetiljkama koje su pogodne za čitanje ili detaljan rad. Hladna boja pomaže u razlikovanju detalja i boja, održava vas budnima te tako potiče radno raspoloženje i koncentraciju.