Povratak u ured

S polakim jenjavanjem pandemije, svijet se vraća na “staro” normalno i sve više zaposlenih napokon se vraća u svoje urede. A na vama je hoće li zaposlenici biti veseli ili ne kada je u pitanju povratak u ured. Već smo u ranijim blogovima spomenuli da je pravilno osvjetljenje prostorije izrazito bitno i ima mnoge prednosti za ljude koje borave u njoj. Pokrili smo sobe s niskim stropom, rasvjetu cijelog doma, kućne urede pa čak i vanjsku rasvjetu, a sada su na red došli veliki uredski prostori.

Donosimo vam nekoliko savjeta za osvjetljavanje velikih uredskih prostora kako bi vaši zaposlenici bili sretniji i motiviraniji za radi.

Veliki uredski prostori

Pod pojmom “veliki uredski prostor” mislimo na prostorije s otvorenim planom. Ovakav prostorni plan namijenjen je povećanju zajedništva, kreativnosti i komunikacije između zaposlenika. Preporuča se da se u uredskim prostorima s otvorenim planom osim mjesta za rad, kreiraju i mjesta za odmor, socijalizaciju ili telefoniranje. 

Takvu podjelu omogućuje upravo pravilno postavljena LED rasvjeta koja stvara različita okruženja za obavljanje različitih zadataka.

Na što treba paziti

  • Prirodna svjetlost – tijekom kreiranja plana za pravilno osvjetljenje velikih uredskih prostora, nikako ne smijemo izostaviti prirodnu svjetlost. Upravo o njoj ovisi količina i raspodjela “umjetne” svjetlosti. Za pravilno postavljanje LED rasvjete prvo je potrebno utvrditi količinu prirodne svjetlosti koja se pruža uredom te udaljenost namještaja i radnih jedinica od prirodnih izvora svjetlosti.
  • Različito okruženje – homogeno osvjetljenje koje je jednoliko kroz cijeli ured, kod zaposlenika može povećati razinu monotonosti i dosade. Iz tog razloga preporuča se kreiranje različito osvjetljenih okruženja unutar ureda i kombiniranje prirodne svjetlosti s LED rasvjetom. Tako se radne jedinice i uredski stolovi trebaju jače osvijetliti, kako bi potaknuli rad zaposlenika, a zajedničke prostorije za druženje zaposlenika mogu imati i manju razinu osvjetljenja koja će omogućiti i odmor očima.
  • Odsjaj – jedan je od najčešćih problema koji se pojavljuje tijekom rada za računalom. Kada svjetlost udara u zaslon računala stvara se odsjaj zbog kojeg se oko konstanto stavlja pod pritisak jer se pokušava naviknuti na jaku svjetlinu. Nastanak odsjaja može se izbjeći uz pozicioniranje rasvjete tako da ne stvara odsjaj, odabir žarulja s manje lumena  i rasvjetu poput LED panela, profila i difuzera. Profil služi kao vodilica za led traku, drži LED traku na željenom mjestu ugradnje i istodobno ju štiti, dok se difuzer postavlja radi ujednačavanja svjetlosti LED trake. Upravo zato su odlično rješenje protiv odsjaja.

 

Zašto LED?

LED rasvjeta ima mnogo veću kvalitetu osvjetljenja od klasične rasvjete i to bez treperenja. Osim toga, LED diode za istu količinu snage koja je potrebna klasičnoj žarulji, proizvede duplo više svjetla, a i životni vijek im je puno duži. Brzo se pali bez ikakvog prethodnog zagrijavanja, ne emitira toplinu niti ultraljubičaste zrake, a neki oblici LED rasvjete omogućuju i prigušivanje i usmjerenost osvjetljenja. Kao najveću prednost LED rasvjete u kontekstu uredskog osvjetljenja, ističemo poboljšanje percepcije, raspoloženja i djelovanje zaposlenika. 

Lista prednosti LED rasvjete zaista je duga, a razloga za odabir LED rasvjete je još više. Uz naš asortiman LED rasvjete već danas preuredite svoj uredski prostor u pravu oazu.