Zanimljivosti o LED rasvjeti

Energetski učinkovita i praktična, LED rasvjeta se reklamira kao jedno od glavnih rješenja za niz isprepletenih, ekoloških i energetskih kriza. No, sigurni smo da postoje još neke činjenice koje niste znali o LED rasvjeti:

 • LED diode ne sadrže živu
  LED svjetla ne sadrže žive, što ih čini najsigurnijom alternativom kada je u pitanju osvjetljenje vašeg ureda ili doma.
 • Do 98% materijala LED žarulje je moguće reciklirati
  Kao što je rečeno, LED rasvjeta ne sadrži živu i druge štetne tvari i baš zbog toga postoji mogućnost sigurnijeg recikliranja.
 • Osmislio ih je Nick Holonyak JR. 1962.
  Mnogi možda nisu čuli za njega, no upravo je on zaslužan za postojanje LED rasvjete, koju su u to vrijeme njegove kolege nazivali „the magic one“.
 • LED žarulje mogu trajati i do 100 000 sati
  Najobičnije LED žarulje imaju trajanje od oko 50 000 sati, dok one najizdržljivije mogu trajati i do 100 000 sati. Stavimo to u sljedeću perspektivu: ako se ugradi jedna LED žarulja prilikom rođenja djeteta, uzimajući u obzir da ona neće biti upaljena cijeli dan, ona može trajati sve dok to dijete ne bude išlo u srednju školu.
 • Ne privlače insekte u istoj mjeri kao tradicionalne
  Za razliku od tradicionalnih, LED rasvjeta ne proizvodi toliku količinu UV svjetla i upravo zbog toga privlači manji broj insekata.
 • Ušteda
  Uzmimo za primjer da se u vašem domu nalazi 15 LED žarulja po 25 vati od kojih svaka radi 5 sati dnevno. Godišnje time možete uštedjeti i do 755 kuna.

LED rasvjeta zanimljivost

Iako LED žarulje jesu skuplje od klasičnih, dugoročno donose veću uštedu novca, a i ekološki su prihvatljivije. U konačnici, vidimo kako je LED rasvjeta učinkovitija iz više razloga.

Za modernizaciju i uljepšavanje vašeg doma, LED rasvjeta nudi široki asortiman proizvoda koje možete potražiti na našem web shopu: https://led-rasvjeta.hr/
​​

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta LED rasvjete zapratite nas na Facebooku i Instagramu.