Savjeti za osvjetljavanje prostorija s niskim stropom

Nećemo se lagati, prostorije s visokim stropom te staklene stijene su idealna kombinacija za većinu interijera. Nažalost, takve arhitektonske značajke nisu realnost za brojna kućanstva i stanodavce. Većina nas boravi u kućama i stanovima s niskim stropom. Iako se ponekad čini da takve prostorije izgledaju skučeno, uz par trikova i pravilnu kombinaciju rasvjete možete “otvoriti” prostor te pretvoriti stilistički nedostatak u prednost.

Za početak, potrebno je razumjeti koje prostorije definiramo kao one s niskim stropom. Za svaku prostoriju čiji su zidovi manji od 2.4 metra, smatra se da ima nizak strop. Kod ovakvih prostorija često se nailazi na probleme s osvjetljenjem. Ako je rasvjeta nepravilno postavljena, određena mjesta tada će imati svjetlost visokog kontrasta. Takvo osvjetljenje smanjuje vidljivost tamo gdje vam je najviše potrebna, posebno u prostorijama s niskom razinom prirodnog osvjetljenja poput podruma i tavana.

U ovakvim prostorijama uvijek je bolje koristiti više izvora svjetlosti. Uz nekoliko različitih izvora svjetlosti, prostorija djeluje otvorenije i prozračnije. To se najbolje postiže takozvanim “raslojavanjem rasvjete”. Postoje tri glavne vrste rasvjete: središnje osvjetljenje, koje je ukupna svjetlost u prostoriji; fokusirano osvjetljenje, koje je ciljano osvjetljenje za određene aktivnosti; i dekorativno osvjetljenje, koje se koristi za isticanje značajki i stvaranje raspoloženja i atmosfere. Uz pravilno balansiranje ove tri vrste rasvjete, prostorija će zasigurno djelovati otvorenije. 

Niskoprofilne stropne svjetiljke

Možda se na prvi pogled čini kao logično rješenje, ali brojna kućanstva ne postavljaju niskoprofilna stropna svjetla. Osim primarne uloge osvjetljenja, ovakva rasvjeta služi i kao dodatan dekorativni element uz pomoć kojega u prostoriju možete unijeti život. Niskoprofilne stropne svjetiljke odličan su izvor središnjeg osvjetljenja, jer osvjetljuju čak i najtamnije prostore. Veliku ulogu u rasvjeti imaju i same žarulje pa je u ovakvim situacijama najbolje odabrati žarulje sa širokim kutem svjetlosti. 

LED trake

Uz predmete koji osvjetljavaju i stvaraju osjećaj otvorenosti, male prostorije mogu se učiniti većima nego što jesu. U takve predmete ubrajamo ugradbene police, zavjese, velike zidne fotografije i slike te naravno ogledala.  U ovom kontekstu, ogledala su zapravo najbolje rješenje. Visoka i uska ogledala rastežu i samu visinu zida u prostoriji i mijenjaju način na koji se svjetlost odbija. Veliku ulogu ovdje igraju i LED trake. LED traka postavljena iza i oko ogledala još će više osvijetliti i oživjeti prostoriju. Osim toga, LED trake kombinirane s različitim profilima, mogu odlično osvijetliti prostoriju i dati joj ugradbeni efekt, a da ju pritom ne zatvaraju. 

LED trake same po sebi imaju mnogo prednosti i odlično su rješenje za dekorativno osvjetljenje. Imaju mogućnost mijenjanja boje, čime u prostoriji možete ostvariti ugođaj za svaku priliku. Osim toga, imaju i mogućnost prigušivanja svjetline. Uz LED kontrolere, sve te funkcije možete isprobati iz udobnosti naslonjača.

Viseće svjetiljke

Kako mala prostorija s niskim stropom ne bi još više izgledala natrpano, viseće svjetiljke preporučeno je postaviti iznad ključnih lokacija u prostoriji. Odlična lokacija za ovakvu vrstu svjetiljki je iznad kuhinjskog šanka, blagovaonskog stola ili pak noćnog ormarića. Na prvi pogled, možda se čini da će one dodatno zatvoriti prostor, međutim viseće svjetiljke ovako će osvijetliti ono što je u prostoriji bitno i poslužit će kao predivno dekorativno osvjetljenje, a pritom nikome neće smetati i stvarati dodatan nered. 

LED paneli i spot svjetiljke

Obje vrste rasvjete odlična su alternativa visećim svjetiljkama. LED paneli imaju veliku površinu, a male su debljine što ih čini savršenom rasvjetom za prostorije s niskim stropom. Zakretne spot svjetiljke omogućavaju usmjerenje rasvjete i fokusiranje svjetlosti na određeno područje. Kod ovakvih svjetiljki, osim tankog obruba na dnu, a ponekad i malog dijela unutarnjeg reflektora, nijedan dio se ne proteže ispod stropne linije. Time se štedi na prostoru i ne stvara se osjećaj prenapučenosti, a prostorija dobiva potrebno osvjetljenje. 

Dodatni savjeti

Odabirom prave rasvjete, prostorije s niskim stropom postaju vidno veće i ugodnije za boravak. Postoji mnogo načina manipuliranja osvjetljenja, a osim navedenog, donosimo vam još nekoliko savjeta za osvjetljavanje prostorija s niskim stropom.

  • Bojanje zidova u svijetle i nježne boje. Najbolji odabir bila bi bijela boja, koja uvijek pridodaje svjetlosti i otvorenosti prostora. Bijeli zidovi u kombinaciji s bijelim stropom izdužuju prostoriju i stvaraju iluziju visine. Bijeli strop stvara veliku reflektirajuću površinu koja omogućuje bolju raspodjelu svjetlosti i samim time povećava prostor. Osim toga, tamnija boja na donjoj polovici zida također povećava visinu stropa.
  • Tapete s vertikalnim uzorcima još su jedan od načina za vizualno povećanje stropa. Vertikalne linije stvaraju iluziju visine jer povlače pogled prema gore.
  • Nizak namještaj je odlično dekorativno rješenje za prostorije s niskim stropom. Budući da je takav namještaj manjih dimenzija, on ne zauzima previše prostora i možete vidjeti više zida iznad njega pa se i sam strop čini višim.
  • Velike uokvirene slike i fotografije još su jedan način kojim možete postići otvorenost prostorije. One odvlače pozornost s niskog stropa, jer prvo što ugledate u takvoj prostoriji bit će upravo okvir na zidu. Kod ovakvih okvira, najbolje je birati one kojima je širina veća od visine kako bi u potpunosti mogli izvršiti svoju funkciju.

Rješenje

Prostorije s niskim stropom su dekorativni izazov i uz njih prostorija djeluje skučeno i malo, no uz pametno i promišljeno planiranje to ne mora biti tako. Ključno je upotrijebiti prostor u svoju korist kako bi se stvorila iluzija viših stropova i otvorenosti prostora. Uz pravu rasvjetu, koju uvijek možete pronaći na našoj web stranici te dekorativne elemente i mala prostorija djelovat će veliko.