Koliko lumena izabrati?

Kada je u pitanju odgovarajuća LED rasvjeta često se postavlja pitanje kako odrediti potrebnu količinu svjetlosti. Vjerujemo da ste često čuli za pojam lumen koji je zapravo jedan od osnovnih pojmova koji se koristi u svijetu rasvjete. Najjednostavnije rečeno, lumen je mjera količine vidljive svjetlosti koju emitira svjetiljka, a što je broj lumena veći to je veća količina svjetlosti. Stoga je vrlo važno zapamtiti da kod kupnje žarulje trebate voditi računa o lumenima, a ne o vatima.

Kako odrediti potrebnu količinu lumena?

Odredite kvadraturu prostora za koju želite odrediti idealnu količinu svjetlosti i prema tome odaberite količinu lumena. Ovisno o namjeni prostorije, količina svjetlosti i intenzitet se razlikuju što znači da nećete trebati istu količinu lumena za dnevnu sobu, kuhinju, spavaću sobu ili garažu. Naravno, ne postoje propisi o minimalnoj svjetlosti koju trebate imati u svom domu te je taj izbor u potpunosti na vama no obratite pažnju na čimbenike koji utječu na percipiranu svjetlost kao što su tamni zidovi, boja namještaja itd.

Preporuke za izbor količine svjetlosti

U dnevnoj sobi preporučuje se svjetlina od oko 100 lm/m². Često se uz osnovnu rasvjetu u ovakvim prostorima nalazi i ambijentalna rasvjeta ili LED trake koje pospješuju svjetlinu prostora.
Također, ista količina lumena preporuča se i kod osvjetljavanja blagovaonice. Svjetiljka koja se u većini slučajeva nalazi odmah iznad blagovaonskog stola osigurava adekvatnu svjetlost.
Kuhinja je prostor u kojemu provodimo dosta vremena i koje mora biti dobro osvijetljeno kako bismo vidjeli što radimo te je iz tog razloga preporučeni intenzitet svjetlosti od 250 – 300 lm/m.
Isto kao i kod kuhinje, preporučena količina osvjetljenja u kupaonica je od 250 – 300 lm/m. Ukoliko je prostor manji dovoljan je jedan izvor svjetla dok je kod većih kupaonica preporučeno koristiti više izvora. Više o tome na što treba obratiti pažnju prilikom odabira kupaonske rasvjete pročitajte u našem blogu.

Kada su u pitanju uredi ili radni prostor u vašem domu, također se preporučuje intenzitet svjetlosti od 250 – 300 lm/m. Visoka temperatura boja i velika količina lumena održavaju koncentraciju, a u slučaju da vam ovakav izvor svjetlosti nije dovoljan iskoristite stolnu lampu za naglašavanje radnog stola.
Za spavaću sobu vrijedi isto pravilo kao i za dnevnu sobu – svjetlina od oko 100 lm/m².
Vanjska rasvjeta osim funkcionalnosti ima i estetsku funkciju te je njena preporučena jačina 400 do 600 lumena. Za bolju vanjsku spot rasvjetu odlučite se za svjetiljku koja daje više od 1 000 lumena.

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta LED rasvjete zapratite nas na Facebooku i Instagramu.