Planiranje osvjetljenja za spavaće sobe

Za planiranje osvjetljenja u spavaćoj sobi postoji nekoliko vrlo važnih stvari koje treba uzeti u obzir, a u ovome smo blogu izdvojili nekoliko najvažnijih kako bismo vam olakšali odabir rasvjete.

Za što sve ćete osim, naravno, spavanja, koristiti svoju spavaću sobu? Ukoliko volite čitati prije spavanja, svakako vam je potrebna rasvjeta za čitanje. Razmislite trebate li pored kreveta i svjetlo za izlazak iz kreveta tijekom noći.

Kakav ambijent želite? Razmislite o atmosferi koju želite stvoriti u spavaćoj sobi. Želite li intenzivno, funkcionalno svjetlo ili ugodnu, opuštajuću atmosferu? Rasvjeta može imati velik utjecaj na naš biološki sat, odnosno na naše cirkadijalno ritmiziranje. Naš biološki sat kontrolira naše tjelesne funkcije, uključujući kada smo budni, a kada spavamo, stoga korištenje jake rasvjete u spavaćoj sobi, posebno navečer, može poremetiti naš biološki sat i učiniti zaspivanje težim.

Koliko je velika vaša spavaća soba? Veličina sobe igra vrlo važnu ulogu u određivanju količine potrebne rasvjete. Ako je soba manja, manje svjetla će biti potrebno da se dobije dovoljno svjetlosti.

Korištenje različitih izvora svjetlosti kao što su stropne lampe, zidne lampe i stolne lampe, omogućuje vam da stvorite željeni ambijent. Već smo ranije pisali o tome kako postoje tri glavne vrste rasvjete: središnje osvjetljenje, koje je ukupna svjetlost u prostoriji; fokusirano osvjetljenje, koje je ciljano osvjetljenje za određene aktivnosti; i dekorativno osvjetljenje, koje se koristi za isticanje značajki i stvaranje raspoloženja i atmosfere. Pravilnom kombinacijom vaša će spavaća soba biti pravi mali raj.

Mood lighting ili rasvjeta za raspoloženje može se koristiti za stvaranje ugodne, opuštajuće atmosfere u spavaćoj sobi. To može uključivati svjetlo u bojama ili svjetlo koje se može prilagoditi intenzitetu. Boja osvjetljenja itekako utječe na raspoloženje ljudi, a izraz iza kojeg se navodi boja svjetlosti označen je kraticom CCT (Correlated Color Temperature) i izražava se u kelvinima (K). U spavaćim sobama preporučuje se korištenje svjetlosnih tonova od 2700K do 3000K. Te se boje smatraju toplim i bliskim prirodnom svjetlu Sunca, što može pomoći da se opustite i osjećate ugodno. Kako svaka žarulja stvara osvjetljenje različite boje, svakako razmislite o tome koju boju želite. Svakako preporučujemo pročitati naš blog Kako boja svjetlosti utječe na naše raspoloženje.

Ovo su bili naši savjeti kako bismo vam olakšali planiranje rasvjete u spavaćoj sobi. Primijenite ove savjete i sasvim ćete sigurno moći stvoriti funkcionalnu i ugodnu atmosferu baš kako želite. Za više savjeta o svijetu rasvjete, posjetite našu web stranicu i pratite naše društvene mreže, a LED rasvjetu osigurajte si putem našeg webshopa.