Planiranje osvjetljenja za kuhinje

Primarna funkcija kuhinje još uvijek je kuhanje, no s vremenima koja su za nama, mnogima je poslužila i kao kućni ured, ali i kao centralno mjesto druženja. Da bi kuhinja izgledala dobro, a kako bi pritom i dalje ostala funkcionalna, važan aspekt je rasvjeta.

Kad je u pitanju dizajniranje interijera, rasvjeta je mnogima možda na zadnjem mjestu, no važno je napomenuti da pravilno osvjetljenje pridonosi ugođaju i samoj funkcionalnosti. Dobar sustav rasvjete pomaže da manje kuhinje izgledaju veće i prostranije, jer vjerovali ili ne, rasvjeta ima i mogućnost transformacije prostora.

Dobar sustav rasvjete kuhinje svakako mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

  • dovoljno svjetlosti,
  • bez sjena,
  • radno svjetlo za sigurno kuhanje i pripremu hrane.

S velikim brojem različitih izvora svjetlosti na raspolaganju, ovdje je mudro razmisliti o fleksibilnom sustavu upravljanja kao što je LED rasvjeta. Ona nudi izbor između širokog spektra boja – od žute (2700 K) do plave (6000 K), ne pregrijava se čak niti nakon cjelodnevnog rada, a donosi vam i manju potrošnju električne energije kao dodatni bonus.

Rasvjetu svakako treba prilagoditi stilu uređenja kuhinje. Ako imate ostakljene kuhinjske ormariće ili velike prozore, odlična je ideja odabrati tradicionalne ili suvremene stropne svjetiljke koje će vašoj kuhinji dati pravu svjetlucavost.

S druge strane, mirniji i manji kuhinjski prostori zahtijevaju umjereniju, arhitektonsku rasvjetu u obliku panela.

LED rasvjeta uvijek je dobar izbor jer nam nudi velike mogućnosti osvjetljenja, a njezino korištenje u modernom dizajnu kuhinje nije nikakva novost. Upravo niska emisija topline čini ju energetski učinkovitom. LED diode su manje i lakše ih je sakriti negoli, primjerice, fluorescentne. Ne trepere kad se uključe, a neće im ni trebati vremena da se zagriju do pune svjetline. U usporedbi s alternativama koje su već pomalo zastarjele, LED rasvjeta je znatno isplativija, iako su početni izdaci možda veći. Imajte na umu da se kod unutarnje LED rasvjete povrat investicije u obliku uštede na potrošnji električne energije događa u periodu od 8 do 18 mjeseci.

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta LED rasvjete zapratite nas na Facebooku i Instagramu, a svoju LED rasvjetu osigurajte još danas putem našeg webshopa.