Planiranje osvjetljenja za dnevne sobe

Planiranje osvjetljenja za dnevnu sobu važan je dio svakog uređenja interijera, a može imati velik utjecaj na sami ugođaj i estetiku prostora. Prilikom planiranja osvjetljenja važno je misliti na sljedeće:

Prirodno svjetlo
Koliko prirodnog svjetla ulazi u vašu dnevnu sobu kroz prozore i koliko umjetnog svjetla je potrebno dodati. Ako imate velike prozore, pogotovo ako je riječ o južnoj strani, možda će vam biti dovoljno tek nekoliko manjih lampi.

Funkcija prostora
Razmislite kako ćete koristiti dnevnu sobu. Koje će biti glavne aktivnosti u tome prostoru? Hoće li vam služiti i kao ured? Ako ćete u toj sobi čitati ili raditi za računalom, trebat će vam svakako jače osvjetljenje na radnom stolu ili pored fotelje. Ako će pak vaša dnevna soba biti prostor za druženje i opuštanje, vjerujemo da ćete željeti nešto blaže osvjetljenje.

Izgled prostora
Izgled dnevne sobe također igra važnu ulogu u planiranju osvjetljenja. Koji stil i boje birate za svoju dnevnu sobu? Ako imate moderan i jednostavan interijer, možda će vam se svidjeti jednostavne bijele ili srebrne svjetiljke. S bogatije ukrašenim prostorom dolazi i nešto bogatije i dekorativnije osvjetljenje. Svakako izgledu interijera valja prilagoditi osvjetljenje.

Raspored
Raspored svjetiljki u dnevnoj sobi važan je za postizanje optimalnog osvjetljenja prostora. Gdje želite postaviti svjetiljke? Želite li imati jednu veću svjetiljku u središtu sobe i nekoliko manjih strateški raspoređenih? Ako imate radni prostor u svojoj dnevnoj sobi, savjetujemo vam dodatno osvjetljenje na radnom stolu.

Energetska učinkovitost
Energetsku učinkovitost i troškove osvjetljenja također treba uzeti u obzir pri planiranju osvjetljenja, odnosno odabira svjetiljki za dnevnu sobu. Odaberite svjetiljku s niskom potrošnjom energije i nižim troškovima održavanja kako biste pridonijeli očuvanju okoliša i istovremeno uštedjeli novac.

Pri planiranju osvjetljenja za dnevne sobe, uvijek valja uzeti u obzir sve ove važne čimbenike kako biste dobili najprimjerenije osvjetljenje svom prostoru.

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta LED rasvjete zapratite nas na Facebooku i Instagramu, a svoju LED rasvjetu osigurajte još danas putem našeg webshopa.