Led rasvjeta u službi pametnog stanovanja

LED diode već se uveliko upotrebljavaju u industriji, javnoj rasvjeti, kao indikatori u elektronici i slično. S obzirom da tek zadnje desetljeće populariziraju i svakodnevnu uporabu u domovima i poslovnim prostorima, fokusirat ćemo se na pojmove koje je bitno razumjeti prije same kupovine, kao i pri svakodnevnoj upotrebi LED rasvjete.

Što je potrebno znati prije investiranja u LED rasvjetu?

Smatramo da ste najvažniji korak završili ako ste se informirali o prednostima upotrebe LED rasvjete te kada ste shvatili koliko je ona zapravo isplativa i učinkovita. 

Ukoliko vam je ovih dana pametno stanovanje na umu ili ste napokon odlučili staru, trošnu rasvjetu zamijeniti rasvjetom budućnosti – LED rasvjetom, poznavanje osnovnih pojmova idući je korak.

Što uključuje pametno stanovanje?

Pametno stanovanje općenito označava korištenje svih kućanskih uređaja te procese koji se odvijaju u kućanstvu na najučinkovitiji način, kako bi kućanstvo funkcioniralo na principima vidljive uštede. To uključuje grijanje, hlađenje, rasvjetu, kućanske uređaje, potrošnju vode i uštedu energije.

Pametno stanovanje zahtijeva i određeno logično ponašanje, primjerice: ne uključivati perilicu rublja za nekoliko komada odjeće, ne ostavljati upaljena svjetla u prostorijama u kojima nitko ne boravi, koristiti uređaje A razreda energetske učinkovitosti i slično.

U svemu nabrojanome, rasvjeta bi trebala biti prioritet i prva točka prelaska na pametno stanovanje. Razlog tome je minimalno ulaganje koje je potrebno kako bi se kompletna rasvjeta kućanstva prenamijenila u onu najučinkovitiju, rasvjetu koja udovoljava pametnom stanovanju. 

Energetska učinkovitost

Pravilnik o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja određuje energetsku učinkovitost putem energetskih razreda. Oni se dodjeljuju uređajima koje koristi svako kućanstvo, a označavaju količinu potrošnje energije i time energetsku učinkovitost. Razredi se označavaju slovima od A do G, gdje A predstavlja vrlo nisku potrošnju energije, a G visoku potrošnju energije. 

Sva LED rasvjeta unutar naše ponude nalazi se unutar A razreda, što znači da je najisplativija i energetski najučinkovitija. 

Razredi