Je li led rasvjeta sigurna za upotrebu?

Kao i sva nova tehnologija i led rasvjeta svojom popularnošću dovela je do sumnji te otvorenih pitanja o rizicima upotrebe iste. Provedeno je više istraživanja na ovu temu, pa iako je posljednje značajno istraživanje objavljeno prošle godine i više puta analizirano, pitanja, koja zapravo imaju odgovor, još uvijek su otvorena. 

Spomenuto istraživanje pokrenuto je još 2014. godine. Provodila ga je ANSES francuska agencija za hranu, zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost na radu. Iako bez sumnje, pročitali smo navedeno izvješće (sažetak izvješća na 24 stranice možete pronaći ovdje) i htjeli ga približiti  svojim kupcima i posjetiteljima web stranice te ih tako potaknuti da i sami prouče ovu temu kada se pojavi pitanje o sigurnosti upotrebe led rasvjete.

U skladu s navedenim savjetujemo:

Upoznajte se s led rasvjetom

Poznavanje specifikacije svakog rasvjetnog tijela vrlo je važno. 

U prethodnim blogovima obuhvatili smo teoriju kako biste se upoznali s osnovnim pojmovima važnima za pravilnu upotrebu led rasvjete.

Postoji li rizik kod upotrebe led rasvjete?

Pri svakom izlaganju svjetlosti, kod sve vrste rasvjete pa i led rasvjete postoji određeni rizik za zdravlje.

Ovdje je važno razlikovati: 

Rasvjeta s vrlo niskim rizikom 

– sva led rasvjeta namijenjena za upotrebu u kućanstvu i to ona s toplijim rasponom svjetla do 5.000 K

Rasvjeta s povećanim rizikom 

– led rasvjeta namijenjena komercijalnoj upotrebi, ali koja je namijenjena indirektnom izlaganju, npr. za dvorišta, eksterijere, prodavaonice od 6.500 do 10.000 K

Rasvjeta s većim rizikom 

– led rasvjeta namijenjena industriji, javnoj rasvjeti i slično, koja nije preporučljiva duljem izlaganju preko 10.000 K

Izbjegavajte korištenje rasvjete s previše lumena u kućanstvu

Led rasvjeta za upotrebu u kućanstvima sigurna je za sve dobne skupine. Važno je poznavati specifikacije svakog rasvjetnog tijela i pridržavati se preporučene jačine lumena za upotrebu u kućanstvu. 

Rasvjeta s velikim brojem lumena koristi se u industriji, za džepne i naglavne svjetiljke ili svjetla automobila, a kao takva nije niti potrebna u kućanstvu. Stoga preporučujemo da u svom domu koristite led rasvjetu manje jačine svjetlosti, a koja će u pravilnom rasporedu zadovoljiti sve potrebe za osvjetljenjem. Ipak, korištenje više lumena preporučljivo je za, primjerice, dvorišnu rasvjetu, odnosno eksterijer, jer pod istom nećete boraviti kao pod rasvjetom u dnevnoj sobi.

Važnost razlikovanja tipa plave svjetlosti

Svaka vrsta emitiranog svjetla sadrži u sebi spektar boja, uključujući i plavu koja je potvrđena kao fototoksična. Nju emitira čak i sunčeva svjetlost, stoga je vrlo važna količina emitirane svjetlosti kao i izloženost istoj. Zurenje u Sunce, kao i zurenje u bilo koji izvor svjetlosti nije preporučljivo. Rizik je povećan samo pri emitiranju plavog svjetla visokog intenziteta!

Birajte rasvjetu toplijeg spektra boja

Rasvjeta koja emitira manje plavog svjetla, a više toplijih tonova, preporučljiva je za upotrebu u kućanstvu i pri direktnoj izloženosti istoj; sigurnost se ne dovodi u pitanje.

Potvrđeni rizici

Leća oka razvija se do 20-e godine života stoga djeca i tinejdžeri spadaju u grupu s povećanim rizikom. Leća njihovog oka propušta više svjetlosti, odnosno ne filtrira svjetlost u potpunosti. Osobe starije od 50 godina zbog stanjivanja mrežnice također spadaju u rizičnu skupinu. 

Što to znači?

Rizične skupine trebaju provoditi više vremena na danjem svjetlu, a izbjegavati izlaganje umjetnoj svjetlosti.

Smanjenje kognitivnih sposobnosti, poremećaji spavanja i bioritma potvrđeni su kod osoba koje se u većoj mjeri izlažu umjetnoj svjetlosti prije spavanja i tijekom noći. To se posebno odnosi na djecu, trudnice i noćne radnike. 

Produkcija melatonina, hormona koji se otpušta oko dva sata prije spavanja te tijekom cijele noći, može biti ometena izlaganjem svjetlosti u vremenu predviđenom za spavanje. Tu se posebno ističe korištenje mobitela i gledanje televizije u vremenu predviđenom za spavanje.

Pažnju bismo skrenuli i na kozmetička ogledala s ugrađenim led svjetlima

Takva su ogledala u današnje vrijeme sve popularnija. Ona predstavljaju vrlo visok rizik oštećenja mrežnice oka zbog toga što im se izlaže direktno, a najčešće sadrže led sijalice visoke jačine svjetlosti koje nisu preporučljive takvoj vrsti izlaganja.

Mediji i senzacionalizam, nažalost, često nadglasaju struku, stoga smatramo da je vrlo važno za ispitivanje bilo koje nove tehnologije odgovore tražiti u stručnoj literaturi. 

O spomenutom istraživanju i led tehnologiji pisao je i pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek koji je odgovorio na pitanja kroz ogled “Predstavlja li LED-rasvjeta zaista opasnost po zdravlje?”.