LED rasvjeta u službi smanjenja računa

Val poskupljenja neizbježan je u gotovo svim segmentima naših života, no jedna od stavki na kojima ćemo ga sigurno primijetiti je račun za potrošnju električne energije. Natjeralo je to mnoge na razmišljanje o uštedi. Preplavili su nas odjednom sa svih strana sadržaji o raznim načinima uštede, no u konačnici, jedna odluka je zajednička gotovo svima – nabava LED rasvjete. Modernizacijom rasvjete godišnje se, sukladno trenutnim cijenama, može uštedjeti polovica iznosa koju sada trošimo na energiju za rasvjetu.

Kako smo ranije spomenuli, s poskupljenjem energenata muku muče tvrtke neovisno o svojoj djelatnosti, ali ništa drugačije nije niti kućanstvima. Većina će se kućanstava, koja to ranije nisu učinila, prebaciti na LED rasvjetu. Zašto? – Jer LED rasvjeta traje znatno duže i troši manje električne energije. Oba razloga pridonose smanjenim računima.

LED rasvjeta je revolucionarizirala svijet rasvjete i dovela ga na jedan posve novi nivo. Najpoznatije iz svijeta LED rasvjete su, naravno, LED žarulje. Značajno su efikasnije od klasične žarulje sa žarnom niti, kao i CFL žarulje. Potrošnja je električne energije 50-90% manja u odnosu na klasičnu žarulju, dok u odnosu na CFL žarulju govorimo o razlici od oko 50%.
Kako ne bismo ostali samo na postocima, usporedit ćemo radni vijek žarulja u satima. Kod klasične žarulje sa žarnom niti, govorimo o 1000 sati, dok CFL žarulje trajnu znatno dulje – čak 5000 sati. U uvjetima gdje žarulja radi 8 sati dnevno, to bi značilo da traje čak 10 godina. LED žarulja pak ima neusporedivo dulji vijek. Govorimo o vijeku trajanja od preko 50 000 sati!
Kad zaronite u svijet LED žarulja, sigurno ćete se pitati kako odabrati pravu iz toliko širokog izbora. Naš blog Kako odabrati LED žarulje bit će vaša nit vodilja u izboru.

Ostale prednosti LED rasvjete:

  • Manja potrošnja struje ujedno znači i manje zagađenja iz tvornica.
  • LED rasvjeta ne sadrži toksičnu i otrovnu živu, kao što je slučaj sa CFL rasvjetom.
  • Dugoročne su i čvrste konstrukcije. Ne morate se brinuti da će se slomiti. LED rasvjeta jednako će dobro funkcionirati i nakon pada.
  • Ne pregrijava se. Tek nakon cjelodnevnog rada može se osjetiti lagana toplina prilikom držanja u ruci.
  • Moguće je birati između širokog spektra boja – od žute (2700 K) do plave (6000 K)
  • LED žarulje pale se trenutno, nakon pritiskanja tipke prekidača.

Možda će vas “na prvu” obeshrabriti cijena LED rasvjete, no imajte na umu da se kod unutarnje LED rasvjete povrat investicije u obliku uštede na potrošnji električne energije događa u periodu od 8 do 18 mjeseci, a vanjske od dvije i pol do tri godine.

 

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta LED rasvjete zapratite nas na Facebooku i Instagramu, a svoju LED rasvjetu osigurajte još danas putem našeg webshopa.