Novi energetski razredi

Možda ste već naišli na podatak kako su neka rasvjetna tijela A++ kategorije sada D ili E kategorija. Odredbom iz 2021.godine, sve smo energetske oznake na našem web shopu ažurirali, no naše kupce i dalje buni ova promjena, stoga smo odlučili pojasniti o čemu se radi

Od ožujka 2021. na tržištu je uvedeno novo kategoriziranje te je postala obvezna uporaba novih energetskih razreda. Novi razredi ovdje su kako bi svim potrošačima unutar Europske Unije pojednostavili izbor potrošačkih uređaja te omogućili manji ugljični otisak te samim time i manje račune.

Što su energetske oznake?

Energetske oznake pokazuju u koju kategoriju energetske učinkovitosti spada neki električni uređaj. Ovaj sustav obuhvaća cijelu Europsku Uniju i pomaže potrošačima bolje razumjeli učinkovitost i djelotvornost uređaja. Također pružaju i bolje razumijevanje potrošačima o učinkovitosti uređaja za okoliš.

 

LED nove energetske oznake

 

Što je novo?

Najveća novost je da se sada za energetske razrede koristi jednostavna A-G ljestvica, koja tek malom rasponu proizvoda omogućuje klasiranje u A razred, čime se ostavlja prostor za uključivanje učinkovitijih proizvoda u budućnosti. Energetski najučinkovitiji proizvodi na tržištu trenutno biti će označeni kao B, C ili D kategorija. Proizvodi koji su nekada bili A+++, A++ i A+ sada prelaze u B,C,D,E i F kategoriju, što znači da energetski učinkoviti proizvodi sada mogu biti uvršteni u razrede koji su označeni žutom, narančastom ili čak crvenom bojom.

Nove energetske naljepnice uključuju QR poveznicu na bazu podataka diljem Europske unije koja omogućava potrošačima pronalazak više pojedinosti o proizvodu. Sam izgled nove naljepnice je drugačiji, s puno jasnijim i modernijim ikonama.

Sve promjene već su vidljive na našem web shopu.