Vertikalne LED farme

Uzgoj biljaka u zatvorenim prostorima je rastući trend kojeg pretežito viđamo u urbanim i prigradskim područjima. Ovakva vrsta mikro farmi može varirati u veličini od jednosobnih stanova pa do komercijalnih skladišta. Iako je budućnost i smjer razvoja modernog svijeta  teško predvidjeti, trendovi su uvijek dobar pokazatelj onoga što nas čeka u bližoj budućnosti.

U slučaju unutarnjeg uzgoja trendu ide u prilog predviđanje znanstvenika da će do 2050-e otprilike 80% globalne populacije živjeti u gradovima. Eksplozivan rast stanovništva rezultirat će većom potražnjom hrane dok će se isto vrijeme smanjiti obradive površine. 

Međutim gdje postoji problem, pronaći će se i rješenje. LED tehnologija se sve više upotrebljava u različitim industrijama i postaje primaran odabir za sve vrste osvjetljenja. 

VERTIKALNE FARME I LED TEHNOLOGIJA

Vertikalne farme su vrsta unutarnjeg uzgoja biljaka u kojem su sadnice slagane u redovima na police. Jedna od glavnih komponenti koja je omogućila futurističku ideju vertikalnih farmi je razvoj svjetlosno emitirajućih dioda poznatijih pod nazivom LED. Takva vrsta farmi bazirana je na hidroponskom uzgoju (voda s mineralima bez zemlje) koji osigurava efikasniju uporabu resursa i prostora.

vertikalne LED farme-1

Ono što čini LED tehnologiju savršenim odabirom je mogućnost postavljanja rasvjete u ograničene prostore uz sadnice. Zahvaljujući niskoj razini topline koju emitiraju, ne predstavljaju opasnost biljkama, dok klasične vrsta osvjetljenja mogu brzo isušiti ili u potpunosti uništiti sadnice. Niska potrošnja i dugi radni vijek čine LED trake optimalnim izborom za profitabilnost vertikalnih farmi i integraciju s obnovljivim izvorima energije.

LED sustav pruža kontrolirano osvjetljenje tijekom cijele godine što rezultira optimalnim rastom biljaka. Nadalje, unutrašnji prostori štite biljke od štetnih i nepredvidljivih vremenskih uvjeta kao što su poplave, naleti vjetra, suša i tuča.

Dodatne prednosti uključuju sposobnost kontrole temperature, vlažnosti i ventilacije, smanjujući potrošnju energije i potrebu za ručnim radom. 

Vertikalne LED farme pružaju svima priliku uživati u svježim, lokalnim proizvodima u znatno manjem prostoru, nego što je to moguće putem tradicionalnih plastenika. Ovakav oblik proizvodnje zasnovan je na uzgoju bez pesticida i uz minimalno vrijeme transporta koje može narušiti kvalitetu biljaka.

vertikalne LED farme-2

Uspješne unutarnje farme koriste pažljivo kalibrirane izvore svjetlosti koji su postavljeni na optimalan elektromagnetski spektar potreban za fotosintezu. Ovisno o prostoru u kojem je instalirano, LED osvjetljenje može zamijeniti postojeće prirodno osvjetljenje ili služiti kao jedinstveni izvor elektromagnetskog zračenja. 

Slično ljudskom oku biljke apsorbiraju različite izvore svjetlosti. Za zelenu boju listova je odgovoran klorofil. Klorofil, uz ostale komplementarne elemente, pretvara ugljik, vodu i svjetlost u kisik koji potiču rast biljke.

Znanstvenici su utvrdili da crvena i plava svjetlost najviše pomažu biljkama apsorbirati energiju. Plavi svjetlosni valovi pojačavaju boju listova i ograničavaju njihovo širenje dok crveni svjetlosni valovi optimiziraju proces fotosinteze.
Uzgajivači prema potrebama biljaka i željenom smjeru razvoja koriste različite valne duljine.

Inovativnim pristupom LED osvjetljenja uzgajivači koriste valnu duljinu, koja je između plavog i crvenog spektra, kako bi proizveli ružičastu svjetlost. LED svjetla koja emitiraju svjetlost takve valne duljine oponašaju prirodno okruženje i omogućuju zdrav i neometan razvoj biljaka.

MATERIJALI ZA OSVJETLJENJE VERTIKALNIH LED FARMI

Kako bi uspješno stvorili idealne uvjete rasta pod kojima će vertikalne LED farme postići svoj maksimalan potencijal, potrebni su vam odgovarajući materijali:

 • LED traka – kao glavni izvor svjetlosti za vertikalne farme preporučuje se 60 ledica po metru, te model dioda 5050, zbog velikog spektra boja i jačine svjetla. Nadalje, budući da će se trake montirati u prostoru koji je u neposrednoj blizini s biljkama i vodom, potrebna je odgovarajuća IP zaštita, za što bismo preporučili IP67. Dodatni bonus traka od 24V je u tome što postoji mogućnost spajanja na solarne ploče, što radi veliki broj vertikalnih farmi.
 • LED ugradni profil – za montažu LED traka.
 • LED transformator – potrebno za snižavanje 230V na 24V.
 • RGB WiFi kontroler – kako smo ranije u tekstu spomenuli, potrebno je osigurati pravilnu valnu duljinu za optimalan rast biljaka. Pomoću kontrolera se mogu namještati boje po želji, kao i upravljati samim LED osvjetljenjem.

Kako bismo vam olakšali proces pretraživanja po našem web shopu, izdvojili smo proizvode koji zadovoljavaju iznad navedene uvjete:

PAMETNI UREĐAJI ZA OPTIMIZACIJU UZGOJA

Futuristička primjena LED osvjetljenja u vertikalnim farmama otvara mogućnost za implementaciju pametnih rješenja koja će dodatno smanjiti potrebu za ručnim radom i osigurati idealan svakodnevani uzgoj.
Naša linija pametnih Woox proizvoda predstavlja savršenog partnera koji će odgovarati većini novih ili već unaprijed postavljenih sustava.

 • Pametna vanjska vodootporna utičnica – mogućnost daljinskog upravljanja putem aplikacije ili glasovnih naredbi omogućuje potpunu kontrolu svih izvora napajanja. Visoka razina IP zaštite čini ovu pametnu utičnicu vodootpornom i jednostavnom za
  postavljanje u bilo koju prostoriju.
 • Pametni WiFi preklopnik – mogućnost automatskog paljenja i gašenja uređaja kao i upravljanje putem aplikacije i glasovnih naredbi.
 • Pametan uređaj za navodnjavanje vrta – mogućnost kontroliranog navodnjavanja i toka vode putem aplikacije ili glasovnih naredbi.
 • Pametan senzor vlage i temperature  – mogućnost bezbrižnog održavanja idealno stvorenih uvjeta za rast biljaka.
 • Pametan senzor curenja vode – mogućnost praćenja i pravovremene detekcije curenja vode putem smart notifikacija.

Kako bismo vam olakšali proces pretraživanja po našem web shopu, izdvojili smo proizvode koji će vam olakšati i automatizirati proces uzgoja u vertikalnim LED farmama:

Dostava za sve narudžbe veće od 300 kn je besplatna i dolazi uz 2 godine garancije.
Stojimo na raspolaganju za sva pitanja koja nam možete postaviti putem info@led-rasvjeta.hr.
Ponudu naših proizvoda, koja se svakodnevno ažurira možete pogledati putem našeg web shopa.