Top 5 prednosti LED rasvjete u osvjetljavanju javnih i industrijskih površina

Ako se u vašem gradu posljednjih godina vršila renovacija javnih površina ili pak izgradnja novih, vjerojatno ste primijetili kako je stara rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom. Brzinska pretraga internetom otkriti će eksplozivan rast popularnosti LED tehnologije kao i njezinu upotrebu u različitim industrijama.

Postoje brojni razlozi koji utječu na njihov rastući trend, ali jednostavno rečeno LED je svojim karakteristikama nadmašio sve ostale tehnologije. U ovom članku istaknut ćemo prednosti korištenja LED tehnologije u osvjetljenju industrijskih prostora te zašto ćemo ih nastaviti viđati u budućnosti.

POVRATAK ULAGANJA

Unatoč krivim predodžbama o LED osvjetljenju, oni su cjenovno isplativa zamjena za fluorescentno, halogeno i ostale vrste osvjetljenja. Iako je inicijalna cijena LED žarulja skuplja od ostalih, radi se o dugoročnoj investiciji koja će opravdati ulaganje nekoliko puta tijekom svog radnog vijeka.

Kada je riječ o većim površinama LED rasvjetna tijela će isplatiti trošak investicije kroz par godina, što je relativno mali period u odnosu na njihov prosječni radni vijek od 25,000 do 30,000 radnih sati.

Rast energetskih troškova u industriji u zadnjih par desetljeća utjecao je na promišljanje o tome kako ih smanjiti. Zbog toga se LED osvjetljenje počelo koristiti u rasvjeti industrijskih prostora.

Možda se na prvi pogled ne čini puno, ali kada je riječ o stotinama, ako ne i tisućama rasvjetnih tijela na velikim javnim i industrijskim površinama, onda ti iznosi igraju bitnu ulogu u izboru rasvjete.

Ukratko, javne i privatne organizacije se ne bi trebale fokusirati na kratkoročnu isplativost, već na dugoročne koristiti. Gledajući isključivo iz financijske perspektive dugačak radni vijek i energetska efikasnost LED osvjetljenja čini ih najboljim izborom.

LED OSVJETLJENJE NE ZAHTIJEVA ODRŽAVANJE

Jedan od popularnih mitova vezanih uz LED osvjetljenje je da zahtijeva održavanje. Primaran razlog za to je pretpostavka što koriste magnetske prigušnice koje zahtijevaju periodično održavanje i zamjenu.

Za razliku od tradicionalnih industrijskih osvjetljenja, LED koristi elektroničke drivere koje ne treba mijenjati. U današnje vrijeme ti driveri su dizajnirani tako da se mogu uspješno nositi s bilo kakvom vrstom okruženja. Isto tako eliminiraju potrebu za zamjenom koja može biti prilično skupa kada je riječ o površinama u kojima se koristi stotine svjetiljki.

Dodatna prednost elektroničkih drivera je što proizvođači u njih mogu integrirati kontrolne značajke kao što su senzori, dimabilnost i mogućnost trenutnog paljenja/gašenja. Ove spomenute tri značajke su prednosti koje povećavaju funkcionalnost i efikasnost LED tehnologije što u konačnici omogućuje njihov dulji radni vijek.

SIGURNOST UPOTREBE I UČINAK NA OKOLIŠ

Od malena roditelji su nas uvijek upozoravali da ne gledamo direktno u sunce zato što bi nam se mogle oštetiti oči. Isto pravilo vrijedi za sve vrste osvjetljenja te ne postoji žarulja koja je apsolutno sigurna u svim situacijama.

Sigurnost LED osvjetljenja je provodila ANSES – francuska agencija za hranu, zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost na radu, o kojem detaljnije možete pročitati ovdje.

Glavna prednost LED rasvjete je u tome što ne sadržava živu kao fluorescentno osvjetljenje te ima odlično odvođenje topline, što ju čini sigurnijom na dodir. Nadalje, zabilježeno je da upravo zbog tih karakteristika odlično funkcionira u hladnim i toplim uvjetima što ju čini prikladnom za upotrebu tijekom svih godišnjih doba, kao i u industrijama koje rade u takvim uvjetima.

Uz sve navedeno LED osvjetljenje možemo klasificirati kao eco friendly rješenje s obzirom na niske energetske troškove i što ih se može razvrstati u svakodnevni otpad.

KVALITETNIJA VRSTA OSVJETLJENJA

Svjetlost koju emitiraju LED žarulje je kvalitetnije u usporedbi s tradicionalnim izvorima osvjetljenja primarno iz dva razloga:

Prvi razlog je što će osvijetljeni objekti izgledati prirodnije, odnosno onako kako ih vidimo pod prirodnom svjetlošću. Način na koji to mjerimo je putem CRI (Color Rendering Index). CRI određuje razinu prikaza stvarne boje objekta u usporedbi s idealnim izvorom svjetlosti (prirodna svjetlost).

Većina LED žarulja je proizvedena s CRI indeksom od 80+ (na skali od 0 – 100) što znači da će osvijetljeni objekti biti prikazani barem do 80% kako su prikazani pri direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Drugi razlog je što će količina svjetlosti biti ravnomjernije raspoređena. Današnje LED žarulje posebno su dizajnirane kako bi što efektivnije smanjile razinu odbljeska. To je prednost koja im je osigurala mjesto u brojnim industrijama za koje nije prikladan svjetlosni sustav s visokom razinom odsjaja.

U kombinaciji s CCT (Correlated Color Temperature) o kojem smo ranije pisali LED svjetla se mogu prilagoditi svim zahtjevima javnih i industrijskih površina.

FLEKSIBILNOST UPOTREBE

Kako smo ranije spomenuli LED tehnologija pronalazi mjesto u sve većem broju industrija. Njihova jedinstvena struktura koja se sastoji od čipa smještenog unutar epoksidne leće čini ih veličinom poput zrna papra, što znatno povećava fleksibilnost upotrebe.

Kombiniranjem i povezivanjem dioda možemo na funkcionalan i zanimljiv način osvijetliti prostore od obične trgovine pa sve do nogometnog stadiona. Nadalje, brojne tjelesne tegobe kao što su migrene i naprezanje očiju koje često susrećemo u poslovnom svijetu, mogu se pripisati lošem osvjetljenju.

Istraživanje provedeno od strane International Journal of Industrial Ergonomics zabilježilo je porast produktivnosti od 8.3% kod zaposlenika koji rade na mjestima osvijetljena LED tehnologijom. Ista ta studija je zabilježila kako su zaposlenici imali brže reakcije, smanjenu razinu umora i povećan performans u vizualnim i kognitivnim zadacima.

Porast produktivnosti se direktno veže uz ROI (Return On Investment) što je dovoljan poticaj poduzećima različitih industrija da implementiraju LED u svoje radne prostore.

Najbolji primjer korištenja osvjetljenja u cjelokupno holističko iskustvo možemo pronaći u rastućoj wellness industriji koja prilagođava intenzitet i boju LED osvjetljenja u skladu s ljudskim cirkadijanim ritmom.

Isti faktori se mogu primijeniti i na osvjetljavanje javnih površina. Na tim površinama osvjetljene osigurava preglednost u prometu ljudi i vozila. Postavljeni svjetlosni sustav treba isticati ili se uklopiti u postojeći ambijent, a da pritom nema negativan utjecaj na sigurnost i okoliš. LED osvjetljenje zadovoljava sve navedene kriterije što je i razlog zašto ga sve češće viđamo u novim javnim rasvjetnim tijelima.

BUDUĆNOST LED OSVJETLJENJA

Vrijednost svjetskog tržišta LED osvjetljenja procijenjeno je na 75.81 milijardi dolara u 2020. godini s prosječnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 14.25% kroz idućih pet godina. Očekuje se da će do kraja 2026. godine vrijednost tržišta porasti na 160.03. milijarde, što će značajno uštedjeti potrošnju električne energije i smanjiti štetne emisije ugljikovog dioksida.

Povećana osviještenost o prednostima LED tehnologije je primaran razlog za rastuću implementaciju osvjetljenja na javnim i industrijskim površinama.

Najpoznatiji primjer zamjene javne rasvjete LED osvjetljenjem se dogodio u svjetskoj metropoli New York. Tamo je zamijenjeno 250,000 uličnih rasvjetnih tijela s LED-om donoseći gradu znatnu uštedu budući da LED štedi čak do 60% više u odnosu na žarulje koje sadržavaju živu.

U Hrvatskoj se tradicionalno koriste visokotlačne natrijeve žarulje za osvjetljavanje javnih površina, koje zbog niskog CRI indeks djeluju nepogodno na ljude i na ambijent. Osim što LED žarulje uštede u prosjeku 20% više električne energije, od žarulja koje se trenutno koriste, one također imaju znatno veći CRI indeks koji bolje i prirodnije osvjetljava objekte.

Dosad je u Hrvatskoj provedeno više projekata, financiranih uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji su smanjili potrošnju električne struje za 26 milijuna kuna godišnje te smanjili CO2 emisije za 10,000 tona.

Budućnost LED osvjetljenja je zaista sjajna te će kroz iduće desetljeće pronaći mjesto u sve većem broju kućanstava, industrija i javnih površina. Ako smatrate da vaši životni i radni prostori mogu iskoristiti prednosti LED tehnologije, pogledajte našu široku ponudu proizvoda koji će vam olakšati noćne sate i smanjiti račune.