Svijetla budućnost LED rasvjete

Sve otkad je Nick Holonyak “davne” 1962. izumio prvu svjetlosno emitirajuću diodu, ova tehnologija je imala svijetlu budućnost pred sobom. U prilog tome ide činjenica da prema istraživanju provedenom 2019. godine gotovo 50% svih izvora svjetlosti na svijetu bilo je LED. 

Prema dosadašnjem rastućem trendu predviđa se se da će do kraja 2030. postotak porasti na nevjerojatnih 87%. Sada kada znamo da je budućnost LEDa neupitna, postavlja se pitanje u kojem smjeru će se tehnologija razvijati?

Osvjetljenje po vlastitoj mjeri

Zajednička karakteristika svih uspješnih tehnologija je mogućnost adaptacije ljudskim potrebama, a kada je riječ o osvjetljenju zaista živimo u revolucionarnim vremenima.
LED tehnologija je u svega par desetljeća pronašla svoj put u većinu kućanstava, javnih prostora i industrija. Iako predstavljaju superioran izvor svjetlosti, zašto stati samo na tome?

Ljudsko-centrična LED rasvjeta funkcionira na principu stvaranja najefektivnijeg okruženja za osobe koje okupiraju određenu prostoriju. Takva atmosfera se može postići na nekoliko načina.
Prvi način je podešavanjem boja LED rasvjete. LED smatramo kvalitetnijim osvjetljenjem jer je proizvedena svjetlost najsličnija suncu. Takva vrsta osvjetljenja ima bitan utjecaj na ljudski cirkadijani ritam, odnosno ciklus spavanja i buđenja.

Plava svjetlost, koje je zastupljenija u LED rasvjeti (kao i kod sunca) naspram tradicionalnih osvjetljenja pomaže u borbi s umorom kontrolirajući proizvodnju melatonina (hormon spavanja). S druge strane crvena svjetlost koja potiče proizvodnju melatonina može postići upravo suprotan efekt.

Ova tehnologija može imati značajne efekte u brojnim industrijama. Na primjer, u bolnicama doktori i ostalo medicinsko osoblje može iskoristiti prednosti plavog osvjetljenja u noćnim smjenama, dok prostorije s pacijentima mogu imati crveno osvjetljenje koje pomaže s odmaranjem i opuštanjem. Primjer uspješne primjene ovih tehnologija možemo vidjeti i kod vertikalnih LED farma koje koriste hidroponski način uzgoja zbog efikasnije upotrebe resursa i prostora.

Iduća vrsta ljudsko centrične tehnologije uključuje mogućnost dimabilnosti te senzore prisutnosti. Uz pomoć tih tehnologija, LED rasvjeta može detektirati ambijentalno osvjetljenje u prostoriji te prilagoditi svjetlost u skladu s ostalim rasvjetnim tijelima i izvorima osvjetljenja.
Glavna prednost ovih tehnologija je smanjena potrošnja električne energije. Osim što pomaže uštedjeti na potrošnji resursa ujedno je i korisna za okoliš.

IoT – The Internet of Things

Kada pričamo o IoT (Internet of things), pojam koji je još relativno nepoznat većini ljudi, pričamo o rastućoj mreži uređaja koja posjeduju mogućnost spajanja na internet. Tako svi uređaji spojeni na internetsku mrežu mogu međusobno komunicirati.

Vjerojatno se pitate kakve to veze ima s osvjetljenjem? Budući da su svjetla svuda oko nas te ih koristimo u svakoj prostoriji kućanstva, IoT omogućava da ih međusobno povežemo u jedinstveni sustav.
Upravo putem tih sustava pretvaramo naizgled obične prostorije u pametne koje posjeduju gotovo neograničene mogućnosti prilagodbe.

Ljudsko-centrično osvjetljenje o kojem smo ranije pričali, može se najjednostavnije postići putem IoT. Iako je rasvjeta samo jedan aspekt u kojem se ta tehnologija uspješno primjenjuje, ona može poslužiti kao osnova ostalim sustavima koji uključuju optimizaciju grijanja, klimatizacije i napajanja.
Sve što vam treba da vaše prostore učinite “pametnima” možete pronaći OVDJE.

LED rasvjeta u službi dizajna

Vođeni popularnim stihovima “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” LED rasvjeta je postala neizostavni element dizajna unutrašnjih i vanjskih prostora. Naravno, svjesni smo da osvjetljenje u službi dizajna zapravo nije nova stvar, ali tehnološki napreci su to podigli na jednu sasvim novu razinu.

U ovoj službi, osvjetljenje pomaže stvoriti dubinu i visinu te privući pažnju prema ključnim dijelovima prostorije. Cilj je postići ravnotežu između svjetla i mraka koja će dopustiti prostoriji u pitanju da ostvari svoj potencijal u ulozi za koju je namijenjena.

Vodeći brigu o funkciji prostorije, preporučenoj razini osvjetljenja, boje temperature i ostalim dizajnerskim elementima se ponekad može činiti nemoguć zadatak.
Zato sve naše preporuke za uređivanje interijera možete pročitati ovdje, a u čast trenutnim i budućim druženjima na otvorenom izdvojili smo i nekoliko popularnih svjetiljki za vanjsku rasvjetu.

Premda još nismo dosegli autonomnu razinu upravljanja kojoj se često divimo u popularnim SF filmovima, svakako se približavamo tome.
Rast potražnje u kombinaciji s fokusom proizvođača da udovolje i najmanjim željama kupaca poticat će ubrzan tehnološki razvoj koji će nastaviti s optimizacijom ljudsko-centričnog osvjetljenja.


Ako želite modernizirati vaše životne i radne prostore LED tehnologijom, ali niste sigurni gdje početi, sva pitanja nam možete postaviti putem info@led-rasvjeta.hr.