Što su svjetleće diode?

LED je jedan od onih akronima na koje smo se toliko navikli u govoru da ponekad i zaboravimo što taj izraz zapravo znači. Prevedeno s engleskog jezika (Light Emitting Diode) ovaj akronim se odnosi na diodu koja emitira svjetlost.

Jednostavno rečeno LED je poluvodička dioda koja emitira svjetlost kada se kroz nju pusti električna energija. Svjetlost se proizvodi u onom trenutku kada se nabijene čestice kombiniraju s poluvodičkim materijalima. 

Diode se sastoje od čipa smještenog unutar epoksidne leće s anodom i katodom (suprotne elektrode kroz koje električna struja teče u smjeru prema napravi ili elementu) koje vire iz žarulje, te služe kao točke spajanja za električni naboj.

Čip je najvažnija komponenta diode, te ga možemo pronaći u svakoj LED žarulji ili cijevi. Proizvode se u različitim lumenima, voltažama i valnim duljinama. Zbog temeljnih komponenti unutar samog čipa, igra centralnu ulogu pri određivanju kvalitete osvjetljenja. Proizvode se putem procesa kojeg nazivamo MOCVD (metal-organic chemical vapor deposition). Unutar tog procesa izrađuju se poluvodički slojevi koji omogućavaju protok struje.


Budući da se svjetlost stvara unutar tih materijala, LED možemo opisati i kao SSD (solid state device). Takva vrsta poluvodičke rasvjete, koja ujedno uključuje i organske svjetlosne diode (OLED), razlikuje ovu tehnologiju od ostalih izvora koji koriste zagrijane niti (halogene ili žarulje sa žarnom niti) ili plin (fluorescentne žarulje).

Kako funkcioniraju? 

Napomenuli smo kako se LED razlikuje od ostalih izvora svjetlosti, a sada ćemo objasniti detaljnije zašto.

  • Žarulje sa žarnom niti sadržavaju metalnu nit koja se grije prolaskom električne energije. Nastala toplinska energija uzrokuje da nit sjaji i proizvodi svjetlost. Proces zagrijavanja troši puno energije, dok manji postotak same energije odlazi na stvaranje svjetlosti. LED žarulje u prosjeku troše 75% manje energije kako bi postigli istu razinu osvjetljenja.
  • Fluorescentne žarulje (CFL) koriste električni naboj da stimuliraju živinu paru koja se nalazi unutar staklene žarulje. Jednom kada je para dovoljno stimulirana ona sjaji slično kao neonsko svijetlo. Iako je količina žive unutar žarulje relativno mala u slučaju da se razbije može predstavljati opasnost za osobe i životinje u neposrednoj blizini. Živa je toksičan teški metal koji je ujedno štetan i za okoliš. Zato se fluorescentne žarulje ne mogu reciklirati i klasificiraju se kao opasan otpad
  • LED žarulje, kako smo ranije napisali proizvode svjetlost kada električna struja prolazi kroz poluvodičke materijale. Prolaskom struje kroz različite komponente diode, elektroni oslobađaju fotone, odnosno svjetlosnu energiju kao  i toplinu u znatno manjoj mjeri.

Različite boje 

Do sredine 90-ih LED je imao ograničen izbor boja, dok plava i bijela, koje se često koriste u komercijalnim svrhama još nisu bile izumljene. 

Razvoj LED-a na bazi galijevog nitrida (GaN) upotpunio je paletu boja i otvorio nove mogućnosti za primjenu tehnologije.
Danas raspolažemo sa širokim rasponom boja, svaka koja ima specifičnu ulogu u kućanstvu i poslovnim prostorima. 

led-boje-svjetla

LED tehnologija je nekad predstavlja svjetlosni izvor budućnosti, a danas je dio naše svakodnevice.
Zahvaljujući brojnim prednostima naspram klasičnih žarulja pronalazi ulogu u rastućem broju industrija. Osim u komercijalne svrhe, LED tehnologija postaje primaran izvor rasvjete za kućanstva. Ako planirate renovaciju životnih prostora svakako bacite pogled na naše preporuke za rasvjetu doma.

Nadamo se da smo vam na jednostavan način uspjeli približiti naizgled kompliciranu tehnologiju svjetlosnih dioda. Ostali relevantan sadržaj vezan uz LED možete pogledati putem našeg bloga.

Stojimo na raspolaganju za sva pitanja i pomoć pri odabiru vaše buduće rasvjete. Ponudu naših proizvoda, koja se svakodnevno ažurira možete pogledati putem našeg web shopa.